0-Cisco Packet Tracer ile Kablolama Bilgisi

Merhaba,
Yazımdaki temel amaç bilgilerimi tazelemek, kendime 'kolayca güncelleyebileceğim' bir not defteri oluşturmak ve ağ teknolojilerini merak eden herkese, kolay ve anlaşılır bir anlatım tarzıyla bilgilerimi aktarmak istedim.
Reelde yapılan uygulamaların çoğunu simülasyon programı (Cisco Packet Tracer) ile göstermeye çalışacağım.Vereceğim tüm bilgileri ders notu şeklinde akılda kalıcı, dikkat çekici bir biçimde yazmaya çalışacağım. Bir eğitmenin birebir öğretmesiyle, sizin okuyarak öğrenmeye çalıştığınız  bilgi asla kıyaslanamaz ve çok daha zordur öğrenmesi, biliyorum. Bu sebeple aşırı detay vermiş olabilirim. Bu ne yaaa demeyin diye söylüyorum şimdiden :)
Bir şey öğretmek gibi bir sıfatım yok, sadece aktarıyorum:)

Bu yazımda Cisco Packet Tracer ile kablolama ve konfigürasyon bilgisinden bahsedeceğim. Bundan sonraki yazılarımda (yazabilirsem inşallah) devamı niteliğinde olacaktır. Faydalı olması temennisiyle...

KABLOLAMA

Cisco Packet Tracer'ı açtığımızda sol alt köşede sol tarafta görmüş olduğunuz simgeler bulunmaktadır. Bu simgelerden yıldırım şeklinde simgelenen resme tıkladığınızda connections şeklinde bir açıklama ve sağ tarafında kullanacağımız kablo çeşitlerini görmüş olursunuz.


        

Bu kablolara sırayla bakalım.

Automatically Choose Connections Type(Otomatik Bağlantı Tipi Seçme)


→ Bu kablo, bağlantı türünün emin olunamadığı durumlarda kullanılan kablodur.Bağlantı kablosunu kendi otomatik olarak seçer.


Console(Konsol Kablosu)


→ Bu kablo, router veya switch konfigürasyonunda kullanılan kablodur. Kablonun bir ucu bilgisayara (bu uç RS232) diğeri ucu(RJ45) ise switch yada routera takılır. Rengi turkuazdır.



Copper Straight-Through (Düz Kablo)

Bu kablo, OSI veya TCP ağ modellerinde farklı katmanlarda çalışan aygıtları birbirine bağlarken kullanılır. Düz kablo aynı iki ucu aynı standartta sonlandırılmış kablo demektir.



Copper Cross-Over(Çapraz Kablo)

Bu kablo, OSI veya TCP ağ modellerinde aynı katmanlarda çalışan aygıtları birbirine bağlarken kullanılır. Çapraz kablo aynı iki ucu farklı standartta sonlandırılmış kablo demektir.


Fiber(Fiber Optik Kablo)

Bu kablo, veri iletiminde yüksek hız sağlar.Veriyi ışık olarak iletmektedir.Yüksek veri iletimi gerektiren bağlantılarda kullanılmaktadır.


Phone(Telefon Kablosu)

→Modem veya telefon cihazlarının bağlantısında kullanılır.


Coaxial(Koaksiyel Kablo)

→Eski ağ topolojilerinde(doğrusal/bus) kullanılan bir kablo tipidir.Hızının çok düşük olması ve ekonomik olmaması sebebiyle tercih edilmemektedir. Şuan günümüzde bu kablo TV yayınlarında kullanılmaktadır.


Serial DCE

→Bu bağlantı tipinde, DCE cihazlar servis sağlayıcı modem, multiplexer gibi cihazlardır. DCE cihaz mutlaka clock raid'e sahip olmalıdır.


Serial DTE

→Bu bağlantı tipinde, DTE cihazları PC, yazıcı, router vb. son kullanıcı cihazlarıdır.



DCE ve DTE kablonun kullanımı daha iyi kavramak için aşağıdaki resim güzel bir örnek. Bu bağlantı tipiyle ilgili ilerleyen yazılarda detaylı bilgi vereceğim.

Kabloların kullanım şekli ile ilgili kolaylık olması açısından;


Router veya Switch Konfigürasyonu İçin Kullanılan Console(Konsol Kablosu)

Konfigürasyon için kullanılan bu kablonun asıl adı Rollover kablodur.Bakınız.




Router ve Switch üzerinde consol portu bulunmaktadır.Bakınız.





Rollover kablonun RS232 çıkışı bilgisayara, RJ45 olan çıkışı ise konfigüre edilecek olan switch yada routera takılır.Bakınız.
AUX Portu

Bu portda konfigürasyon işleminde kullanılır. Aux portuna modem bağlanarak, router uzaktan konfigüre edilebilir.Bu işlem için modem kablosu kullanılır. Router üzerindeki aux port girişi ve uygulaması.Bakınız.




Simülasyonunu yapacağımız uygulamaları reel olarak da canlandırabildiysek konfigürasyon temelleri  hakkında bilgi edinmeye başlayabiliriz.

Not: Router ve Switch üzerindeki deneme amacıyla CLI girişi ile yaptığımız konfigürasyonları reelde bilgisayarımıza yüklenmiş olan bir terminal emülasyon programı ile yapıyoruz. Tera Term, PuTTY, HyperTerminal vb. programları yükleyerek konfigürasyon yapılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

4-Cisco Router ve Switch'de Konfigürasyonu Kaydetmek

1-Cisco CLI Router ve Switch Konfigürasyonu

6-Cisco Router'da Dynamic Routing